+90 342337 27 97

Kış Mevsiminde Bebek Beslenmesi

Patates, havuç, pırasa, pancar soğuk ile savaşta yardımcı olacak sebzelerdir. Glukozdan zengin bu sebzeler önemli enerji kaynaklarıdır.

Ispanak, lahana, brokoli gibi sebzeler kış için özellikle alınması gereken sebzelerdir. Ispanak özellikle demir ve A vitamini; lahana, magnezyum ve C vitamini; brokoli ise yine C vitaminden çok zengin olup bağışıklık sistemini ayağa kaldırırlar.

Vitamin ve mineraller açısından destekleyebilmek için onlara istedikçe meyve verilmelidir. Meyveler ne kadar renkli olurlarsa, C vitamini ve folik asid açısından o kadar zengin olacaklar, enfeksiyonla ve yorgunlukla savaşta yararları o kadar çok olacaktır. Özellikle narenciyeler (portakal, mandarin, greyfrut) ve kiwi (eğer allerjik problem yaratmıyorsa) C vitamini açısından çok zengindirler.

Hayvansal proteinler, yumurta, et ve balık, enfeksiyonlara karşı bizi koruyan, antikor dediğimiz koruyucu hücrelerin oluşumuna katkıda bulunur. 0-36 aya arasında her gün 15 gr, 4-10 yaş arasında her gün 30 gr vermek gerekir. Günde en az 1 kez almaları, özellikle soğuk günlerde demirden zengin sakatat ve ciğer almaları yararlı olacaktır.

Nohut, mercimek, fasulye gibi kuru bakliyat, en önemli bitkisel protein kaynaklarıdır. Soğuk kış günlerinde çocuklarımıza hem enerji verecekler hem de serotonin salgılanmasını arttırarak daha canlı olmalarını sağlayacaklardır.

Yine bağışıklık sistemini desteklemesi açısından, esansiyel yağ asidlerinden zengin balık (somon, ton) ve bitkisel yağların (zeytinyağı, kolza vs) kullanılması önemlidir. Esansiyel yağ asidlerinden zengin bu gıdalar aynı zamanda çocuğumuzun daha sağlıklı bir deriye sahip olmasını ve kışı karşı daha dirençli geçirmesini sağlayacaklardır.

Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan yoğurdu da, masalarımızdan eksik etmemeliyiz. Çocuğumuzun barsaklarındaki yararlı bakterilerin ön plana çıkmasını sağlayacak ve bağışıklı sistemlerini destekleyecektir.

Çocuklarımızın hiç bir zaman hayır demeyecekleri çikolata da (özellikle bitter çikolata) kış döneminde onlara daha fazla demir ve magnezyum sağlayacak ve daha formda olmalarına katkıda bulunacaktır.

Soğan ve sarımsak da kış yemeklerinin içinde bol miktarda olmalıdır. Bağışıklık sistemini desteleyerek enfeksiyonlara karşı çocuklarımızın daha dirençli olmasını sağlayacaktır.

Güneşin az olduğu kış aylarında çocuklarımıza D vitaminden zengin besinlerin (balık, yumurta sarısı, ciğer) verilmesi önem kazanmaktadır. D vitamininden zengin besinler hem kemik sağlıklarına katkıda bulunacak hem de bağışıklık sistemlerini desteleyecektir.

Avokado (mümkünse yerli olanlar) kolesterol düzeylerinin düşmesisine katkıda bulunurken içerdiği lifler, C vitamini, B vitamini, E vitamini ve potasyum sayesinde çocuğumuzun sinir sistemini de destekleyecektir.

Günde 1 bardak süt, vücudun direncini yükseltip, kış aylarının sık görülen nezle, grip gibi enfeksiyonlarına karşı bağışıklıklarını arttırır.  

Çocukların bu aylarda çinkodan zengin besinlerle beslenmeleri de önemlidir. Çünkü çinko, vücudun savaşçı hücreleri olan lökositlerin sayısını arttırırken, virüslerin de çoğalmalarını engellemektedir. Bu şekilde çocuklarımızın kış hastalıklarına yakalanma risklerini azaltabiliriz. Çinkodan zengin yiyecekler olarak onlara, et, buğday, tam tahıllar ve midye gibi deniz ürünleri teklif edebiliriz.

Her zaman beslenmelerini ön plana çıkardığımız çocuklarımızın, özellikle kış aylarındaki beslenmelerine dikkat etmemiz, onların bu zorlu dönemi daha rahat ve sağlıklı hgeçirmelerini sağlayacaktır.

Paylaş: